Să mai spună careva că prefectul nost nu e în acord cu timpurile și că are idei fără rost. Păi, băi, ciocoflenderilor, voi ați văzut ce impact emoțional o avut aseară Andra, când o cântat imnul la meciul cu Elveția? No, acu a fi musai să vă retrageți rânjetele pizmașe pe care le-ați afișat când l-ați auzit pe Rudolf Stauder explicând pe înțelesul tuturor de ce e bine și sănătos ca la școală să se cânte imnul.
L-o luat mai tare fătuca aia de la Antena. Prăpădita o crezut că îl prinde pe Rudolf cu versurile lipsă, dar adevărul e că o ieșit EA cam cufurită după emisiune. Prefectul nost o fost impecabil și o cântat imnul tăt, tăt, tăt. Tăt, tăt, tăt cât o știut și el, adică primele două versuri. Care, să ne înțelegem, îs mai lungi ele și poate o crezut careva că Rudolf s-o încurcat. Nu-i adevărat, el s-o oprit să răsufle un pic și apoi repede o mai băgat două versuri.
Și fătuca, iute să-l încurce, o zis că s-o uitat pe telefon Rudolf. Nemernica! Normal că după aia s-o văzut că prefectul îi om cinstit și cu credință în cele sfinte, pe care s-o jurat că el nu s-o atins nici de telefon, și nici de gugăl. Apoi, dacă o fo malițioasă cu invitatul, așa îi trebuie bicisnicei, că nu o priceput nici litera, dar nici spiritul unei legi valabile încă de prin anii ’90.
Partea și mai bună, după tătă treaba asta, îi că, noi așa am auzit, angajații Prefecturii Maramureș or cânta imnul de stat, în fiecare zi, la operativa de dimineață, prefectului patriot și atent cu respectarea legii. Acuma, sigur, nu știm dacă oamenii or avea la ei telefoanele mobile sau or cânta din memorie. Poate or da numai din cap. Nu putem spune nici dacă funcționarii or reuși să termine prima strofă sau s-or opri, gâfâind de oboseală, după primele două versuri, așa cum o făcut și prefectul patriot, când i-o tăiat maul fătucii răutăcioase.
Noi suntem total alături de prefectul Rudolf și susținem intonarea imnului, dimineața, pe stomacul gol. Că și medicii așa spun, că e mai bine să te înalți prima dată spiritual și apoi să umpli mațul. Dar nu credem că e suficient. Propunem comenduirii ca și alte evenimente majore din viața funcționarului public să fie marcate de momente melodice. De pildă, în ziua de salariu, angajații or putea intona Ave Maria, dând astfel impresia unei recunoștințe veșnice pentru faptul că lună de lună cardul le-o fost alimentat la timp, chiar și atunci când efortul depus la serviciu s-o materializat adesea prin activități specifice timpului liber.
Dar și ultima zi de muncă a putea fi omagiată, funcționarii ce urmează a pleca în concediu or face o impresie deosebită conducerii instituției, reunindu-și glasurile pentru a armoniza câteva strofe din manelele de succes lansate în ultimul an. La vizitele importante, cum ar fi cele ale miniștrilor sau altor demnitari, li s-or cânta oaspeților Maramureș plai cu boi, pardon, cu flori (ne scuzați, nicio aluzie), pentru a da senzația unor gazde primitoare și mustind a dragoste de județ.
Rămânând la capitolul propuneri, ne-am gândit că ar avea un efect psihoterapeut deosebit dacă, la finalul programului de lucru al zilei de vineri, angajații ar cânta cu toții, în holul instituției, Hai să ne vedem sâmbătă seara, într-o cârciumioară la șosea… În acest ultim caz, ar putea fi permis chiar consumul de bere, șampanie și pălincă, dar tăte, fără alcool.
Carlos ȘACALUL
La modul cel mai serios, acest articol e un pamflet.