Prefectul județului Maramureș, Rudolf Stauder, a formulat o solicitare importantă privind intonarea Imnului Național la începutul programului zilnic în școlile gimnaziale. Acesta ține să arate că „orice națiune se identifică printr-o serie de simboluri fundamentale, iar între acestea, drapelul, imnul, stema și limba maternă ocupă un loc central. Aceste elemente sunt pilonii care definesc și însoțesc istoria și evoluția unei comunități. În acest context, instituția școlară are un rol esențial în cultivarea conștiinței naționale și în formarea identității cetățenilor de mâine”.
„Învățământul românesc a dovedit de-a lungul timpului că înțelege în mod profund rolul său în modelarea personalităților elevilor, cultivându-le nevoia de a cunoaște istoria, de a se defini ca popor și de a evidenția cultura și valorile românești. Școala reprezintă principala instituție care oferă instruire, educație și cultură, fiind responsabilă de păstrarea identității naționale prin cultivarea și transmisia valorilor autentice. În conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice, prefectul reamintește că este esențial ca în școlile primare și gimnaziale să se intoneze Imnul Național, ,,Deșteaptă-te, române”, la începutul programului zilnic. Această practică sporește conștiința civică și patriotică a elevilor, contribuind la consolidarea valorilor naționale”, arată prefectul județului.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu Prefectul Rudolf Stauder îndeamnă cadrele didactice, elevii și părinții să sprijine această practică, contribuind astfel la educația patriotică și la afirmarea identității românești.
Dragoș HOJDA