O cantitate de aproximativ 1 milion de tone de aditivi din plastic ajunge în oceane în fiecare an, conform unei cercetări recente, relatează miercuri DPA/PA Media, informează AGERPRES.
Un raport al organizaţiei elveţiene de cercetare EA Earth Action a analizat amploarea poluării cauzate de substanţele chimice adăugate în materialele plastice în timpul procesului de fabricare a acestora.
Potrivit constatărilor, 116 kilotone – o mie de tone – de aditivi din plastic existenţi în mare provin din ambalaje.
De asemenea, cercetarea sugerează că articolele de uz cotidian, precum textilele şi anvelopele, contribuie la scurgerea în ocean a aproximativ 37, respectiv 35, de kilotone pe an.
EA Earth Action a declarat că marea majoritate a aditivilor sunt netestaţi, nereglementaţi şi au fost asociaţi cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv obezitate, afectarea fertilităţii şi cancer.
Organizaţia a făcut apel la o mai mare transparenţă în ceea ce priveşte compoziţia produselor, precum şi la creşterea eficienţei în domeniul gestionării deşeurilor la nivel mondial, înainte de cea de-a treia sesiune a Negocierilor asupra tratatului global privind materialele plastice (INC-3).
EA Earth Action a propus mai multe recomandări pentru factorii de decizie politică, printre care selectarea materialelor care sunt uşor de reutilizat sau de reciclat pentru reducerea deşeurilor, precum şi continuarea cercetărilor privind modul şi momentul în care aditivii sunt eliberaţi în mediul înconjurător şi în organismul uman.
Julien Boucher, fondator al EA Earth Action, a declarat: „Concluziile raportului nostru subliniază urgenţa adoptării unei abordări exhaustive pentru a face faţă provocării poluării cu plastic şi pentru a combate în mod eficient scurgerile de aditivi”.
„Includerea pe scară largă a aditivilor potenţial dăunători din plastic, combinată cu cantităţi substanţiale de deşeuri de plastic gestionate în mod greşit la nivel mondial au creat ameninţarea toxică cu care ne confruntăm în prezent”, a adăugat el.
„Abordarea problemei aditivilor trebuie să reprezinte un subiect de discuţie esenţial la INC-3 dacă dorim să protejăm ecosistemul şi sănătatea umană de efectele lor dăunătoare”, a mai spus Boucher.
Maria Westerbos, fondatoarea Plastic Soup Foundation, a declarat: „Ar trebui să nu uităm niciodată că toate aceste substanţe chimice se adaugă la materialele plastice şi în acest fel sunt eliberate în întregul ecosistem, inclusiv în corpurile noastre. Acum trebuie să vedem acţiuni. Este imperativ ca o cooperare internaţională coordonată între sectorul privat şi factorii de decizie politică să abordeze problema scurgerilor de aditivi pentru conservarea sănătăţii umane pentru generaţia următoare”.
Cofondatoarea A Plastic Planet şi Plastic Health Council, Sian Sutherland, a amintit despre „omniprezenţa plasticului în vieţile noastre de astăzi”, subliniind că „plasticul nu se află în tabelul periodic, ca şi cobaltul sau cuprul; este un amestec de substanţe chimice, multe dintre ele toxice pentru sănătatea umană”.