Produsul românesc din carne de porc afumată „Salinate de Turda” a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată (IGP). Comisia Europeană în România a anunțat că produsul se adaugă în „meniul” produselor românești protejate în Uniunea Europeană, format din plăcinta Dobrogeană, telemeaua de Sibiu, cârnații de Pleșcoi, scrumbia de Dunăre afumată, novacul afumat din Țara Bârsei, telemeaua de Ibănești, salamul de Sibiu, magiunul de prune de Topoloveni, cașcavalul de Săveni, salata cu icre de știucă de Tulcea, salata tradițională cu icre de crap sau Pita de Pecica.
Pentru cei interesați, „Salinate de Turda” desemnează un produs afumat și uscat din carne de porc, obținut din ceafă, cotlet, piept și pulpă de porc, care sunt sărate în saramură naturală („mărătoare”) combinată cu un amestec de condimente, zaharuri și culturi lactice, maturate timp de 5-7 zile, afumate cu lemn de esență tare și supuse apoi unui proces de maturare-uscare timp de 20-28 de zil
Sursă imagine: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Dragoș HOJDA