- Publicitate -
Ad imageAd image

Controale în derulare – Garda de Mediu Maramureș verifică primăriile pe tot ce înseamnă deșeuri

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Garda de Mediu Maramureș face în continuare controale la primăriile din județ pe tot ce înseamnă deșeuri. Marcela Chindriș, comisar-șef al Gărzii de Mediu județene spune că aceste controale se fac pe două componente, o primă componetă fiind verificarea atingerii țintei pentru reciclare/reutilizare, de 50% aferentă anului 2022 și situația actuală privind contractele care există încheiate între UAT-uri și operatori de salubrizare sau ADI Deșeuri privind implementarea colectării separate, privind gestionarea deșeurilor din construcții și demolări.

„Cu precizarea că în actele de control stabilim măsură cu termen de 31 decembrie 2023 privind asigurarea colectării separate și reciclarea la sursă a biodeșeurilor sau colectarea separată a biodeșeurilor fără a fi amestecate cu alte tipuri de deșeuri. Pot să spun că am controlat aproape jumătate din UAT-urile din județ, o constatare generală fiind faptul că chiar și pe Zona 1, unde avem deja implementată colectarea separată pe patru fracții, procentul de reciclare/reutilizare variază între 12 și 18% pentru anul 2022, cu mici excepții. În general orașele ating 38 sau 44%.

Un alt punct pe care-l urmărim, este devierea de la depozitare și constatăm că avem deja procente cuprinse între 20 și 50 sau 60% dintre deșeurile colectate care sunt fie reciclate, fie valorificate energetic. Deci nu mai ajung pe un depozit pentru eliminare. Din păcate, pentru anul 2022, știm prea bine, zona Sighetului, unde e Herodotul, nu a dispus de stație de sortare, în localitățile în care a colectat toate deșeurile fiind depozitate netratat. Din păcate, problema gestiunii deșeurilor la nivelul anului 2024 va fi din nou o prioritate zero, având în vedere că, cel puțin la ora actuală nu știm sigur momentul în care va începe să funcționeze depozitul de la Sîrbi. Am fost în primăvară la Fărcașa și vom mai face un control în luna noiembrie. Am vrut să fim mai aproape de sfârșitul anului, ca să putem să ne facem o idee, să vedem exact ce lucrări au fost executate până acum și ce mai rămâne de executat”, a arătat Marcela Chindriș.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu