- Publicitate -
Ad imageAd image

DEZBATERE PUBLICĂ – RCA-ul devine obligatoriu pentru trotinete și biciclete electrice

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Ministerul Finanțelor Publice a pus în dezbatere publică un proiect de lege care prevede obligativitatea încheierii unui RCA pentru toți care folosesc trotinete și biciclete electrice. Din expunerea de motive la acest proiect de lege aflăm că „aspectele reglementate în concordanță cu prevederilor Directivei 2021/2118/CE vizează definiția „vehiculului” în sensul în care obligația de asigurare se raportează la anumite criterii de natură tehnică.

Ca urmare vor intra sub obligația de asigurare și vehicule ce conform legislației naționale nu sunt supuse înmatriculării/înregistrării (trotinete electrice, biciclete electrice și alte vehicule), limitarea acoperirii RCA pe baza noțiunii de utilizare a unui vehicul. Sunt eliminate cazurile în care accidentele sunt produse în situații în care vehiculele nu sunt utilizate ca mijloc de transport, reglementarea limitelor minime de despăgubire și stabilirea referinței acestora în Lei la cursul indicat în directivă.

Proiectul reglementează apoi modalitatea de control a asigurării RCA. Se permite utilizarea unor dispozitive electronice de control
a asigurării RCA în trafic, fără oprirea vehiculelor, în măsura în care legislația GDPR este respectată, introducerea unui tipizat standardizat la nivel european în ceea ce privește atestarea istoricului daunelor întâmplate acoperite de RCA ale asiguratului, reglementarea posibilității suspendării efectelor contractului RCA la cerere pe perioada suspendării înmatriculării vehiculului cu introducerea unor obligații în sarcina asiguratului în această perioadă.

Prin vehicul se va înțelege „orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h; sau, orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu masă proprie mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h, orice remorcă destinată utilizării cu vehiculul menționat mai înainte, indiferent dacă este cuplată sau necuplată și tramvai.

Limitele minime de răspundere acoperite prin asigurarea RCA conform reglementărilor Uniunii Europene sunt pentru prejudicii materiale produse în unul şi același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabilește, pentru accidente, la un nivel de 6.434.740 lei, respectiv pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial
produse în unul şi același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabilește la un nivel de 31.926.210 lei.

Sunt și sancțiuni prevăzute pentru cei care vor circula fără RCA. Încălcarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare şi a obligaţiilor prevăzute de lege va constitui contravenție şi se va sancționa cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei şi cu reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării. Constatarea şi
aplicarea acestora se fac de către personalul poliției.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu