Datele oficiale arată că la nivel de Maramureș avem un număr de 202.689 de persoane care dețin un permis de conducere, cei mai mulți șoferi având categoria B. Ce este interesant este că în județ avem tot mai multe femei care vor să devină șoferițe pe camioane. Mai ales că au fost și o serie de schimbări legislative care au ajutat în acest sens.
„În cursul anului 2023 au fost examinate un număr de 5744 de persoane, dintre care 2607 femei și 3137 bărbați. Parcul auto al județului în ultimii ani este într-o continuă creștere, dar și într-o continuă reînnoire. Media vârstei parcului auto este undeva la 15 ani în România. Crește numărul vehiculelor noi înmatriculate. Avem cereri depuse începând cu vârsta de 16 ani, apoi 18 ani, dar marea majoritate a tinerilor, când împlinesc 18 ani, optează pentru categoria B. La timpii de așteptare suntem undeva sub media națională, la Baia Mare timpii de așteptare pentru B sunt undeva între 10 și 14 zile. La Sighet timpii de așteptare sunt ceva mai mari având în vedere că la acolo examinăm doar două zile pe săptămână. Avem modificări legislstive care au dus la creșterea cererilor pentru obținerea permisului de conducere la categoriile C, CE și D. Și anume că persoanele peste 18 ani pot obține categoria C, iar cele peste 21 de ani pot obține categoria D.
Modificarea legislativă a avut în vedere lipsa conducătorilor auto de pe piața muncii din România și nu numai. Avem în Maramureș tot mai multe femei care optează pentru obținerea permisului de conducere categoria C și CE. Procentul de promovabilitate nu este unul foarte mare, undeva la 30% în Maramureș și ne referim la toate categoriile. Probabil că numărul de ore nu este suficient. Spre exemplu, la obținerea permisului de conducere la categoriile CE, C și D vorbim de 15 ore de conducere. Probabil că acest număr de ore ar trebui mărit”, a declarat Nicolae Bărbos, șeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Maramureș.
Dragoș HOJDA