În anul 2023 au fost selectați la controlul clasic pe teren un număr de 485 fermieri dintr-un total de 31.977 fermieri care au depus cereri de plată în campania 2023. Florin Urs, directorul APIA Maramureș, spune că au fost selectați 207 fermieri cu scop control condiționalitate, 30 fermieri cu scop control Agricultura ecologică, 334 fermieri cu scop control Agromediu si climă, 5 fermieri cu scop control Schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal, 1 fermier cu scop control PD 04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile
în teren arabil, 33 fermieri cu scop control PD 05 – Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici, respectiv gospodării tradiționale și 17 fermieri cu scop control PD 06 – Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști.
„Echipele de control constituite la nivelul APIA Centrul Județean Maramureș s-au întâlnit în perioada 07 august 2023 – 15 septembrie 2023 cu un număr de 369 fermieri fiind verificate în teren la fața locului un număr de 4.287 parcele, dintr-un total de 6495, reprezentând un procent de 66%. Termenul final pentru finalizarea controlului la fața locului este 13 octombrie 2023.
În vederea verificării respectării condițiilor de eligibilitate prevăzute în actele normative care reglementează acordarea sprijinului financiar privind Programul Național Apicol s-au efectuat inspecții la un număr de 13 apicultori. În vederea acordării ajutorului financiar, finanțat integral din FEGA privind Programul pentru școli a României s-au efectuat un număr de 10 inspecții atât la instituțiile școlare cât și la solicitant. De asemenea s-au efectuat supracontroale pentru verificarea condițiilor specifice de eligibilitate privind Ajutorul Național Tranzitoriu în Zootehnie si a Sprijinului Cuplat în Zootehnie la specia ovine/caprine pentru un număr de 2 fermieri”, a mai arătat Florin Urs.
Dragoș HOJDA