- Publicitate -
Ad imageAd image

Proiect pentru ca infractorii să nu se mai bucure de averile dobândite ilegal

Ad imageAd image
Ad imageAd image

În atenția parlamentarilor se află un proiect de lege prin care averile făcute prin infracțiuni să se întoarcă la bugetul de stat. Asta fiindcă, susțin inițiatorii, zilnic, infractorii râd în nas cetăţenilor cinstiţi, cumpărând cu banii dobândiţi ilegal nu doar bunuri de lux, ci şi protecţie de la autorităţi şi politicieni. Prin acest proiect de lege este îmbunătăţit mecanismul confiscării extinse, iar Agenţia Naţională pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) va capăta atribuţii în documentarea şi urmărirea bunurilor infractorilor.

„În perioada 2017-2021, au fost pronunţate anual între 14 şi 30 de hotărâri care cuprind confiscări extinse. Prin comparaţie, au fost dispuse, anual, între 4.394 şi 11.645 de confiscări speciale. Confiscarea extinsă trebuie să funcţioneze. Anul trecut, statul român a cheltuit 174 de miliarde de lei pentru bunuri şi servicii. 20% înseamnă 34 de miliarde de lei în plus faţă de cât ar fi trebuit”, declară deputatul Victor Ilie, iniţiator al proiectului de lege.

Proiectul amintit prelungeşte perioada în care se poate face confiscarea extinsă şi „prevede ca ANABI, care are oameni specializaţi în căutarea tranzacţiilor şi evaluarea bunurilor persoanelor condamnate penal, să facă documentarea şi urmărirea bunurilor infractorilor, dar şi să poată cere confiscarea extinsă. În acest fel, nu doar că sunt eliberaţi procurorii care au şi aşa un grad de încărcare ridicat, dar cresc şansele ca prejudiciile să fie recuperate şi ca infractorii să nu se mai bucure de averile generate prin corupţie, uneori după condamnări cu suspendare sau în sistem semi-deschis şi cu tratament preferenţial”.

„Este important ca Parlamentul României să dea un semnal clar prin creşterea eficienţei unei proceduri cheie în descurajarea infracţionalităţii, inclusiv a faptelor de corupţie. Prin prelungirea termenului în care se poate face confiscarea extinsă, cresc şansele ca Statul român să poată identifica şi confisca alte bunuri şi sume de bani generate din activitatea infracţională”, afirmă deputata Oana Murariu.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu