Echinocţiul de toamnă 2023 a avut loc in acest weekend. Din cauză că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic fenomenul nu se produce la aceeaşi dată în fiecare an. Acest eveniment se știe că marchează începutul toamnei astronomice, noaptea fiind egală cu ziua, în orice loc de pe Pământ.
Însă începând cu acest moment, ziua se va micşora în emisfera nordică, iar noaptea va creşte, urmând ca durata de întuneric să ajungă la maximum la solstiţiul de iarnă. Totodată, în acest interval se va trece la ora de iarnă. Din punct de vedere meteorologic, toamna a început la 1 septembrie. Însă temperaturile de afară nu aduc deloc a toamnă, ci din contră, avem încă temperaturi caracteristice verii.
Ce este de reținut este că de acum începând durata zilei se scurtează cu circa 5 minute pe zi. Nopțile au devenit deja mai reci, existând diferențe mari între zi și noapte. Cei de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” spun că pe 29 septembrie, la ora 12:57, are loc faza de Lună Plină. În zilele de 28, 29 și 30 septembrie Luna se vede toată noaptea pe cer.
Dragoș HOJDA