Populația de urși bruni din România nu este atât de mare cum ar fi sperat unii. Adică vânătorii, care abia așteptau să iasă la vânăoare de urși. În Maramureș au fost puține incidente care să ne indice faptul că avem o problemă cu populația de urs. Unde a fost nevoie s-au făcut avertizări către populație, însă nu au fost incidente om-urs.
Cei de la Agent Green au anunțat că a venit rezultatul evaluării genetice a urșilor, rezultatul spectaculos fiind ca s-a dovedit că avem sigur 3000 de urși în țară: „Adică avem o certitudine despre ceva care era o certitudine! Nu tu densității, structura pe sexe, trenduri…..! Se sugerează …..ca să știm și sa fim preveniți, că timpul a fost scurt, că urșii s-au ascuns în zone inaccesibile și au fost constipați pentru că nu au lăsat excrementele necesare și ca mai este nevoie de încă un an ca să arate că sunt 6000!”.
„Pentru cei care țipau că avem 15.000 de urși în România, scotociți bine orice tufă, dați cu laxativ prin pădure și eventual mai adunați și niște excremente de urs de pe la vecini dacă vreți sa va iasă cifrele care avantajau formula de calcul și cotele de recoltă. Altfel nu vă văd prea bine cu doar 3000 de CNP-uri de urs! Până în prezent au fost analizate peste 8000 de probe şi s-a constatat că una din trei probe provine de la un animal diferit, astfel s-a dovedit deja existenţa a aproape 3000 de urşi…….dar daca continuam așa o să fie 6000!”
În acest context de maximă incertitudine referitor la mărimea și calitatea populației de urs, Agent Green cere ministrului Mircea Fechet să nu aprobe nici măcar cotele de intervenție întrucât se riscă destructurarea și periclitarea viabilității speciei de urs brun în mod iremediabil. Este clar că avem o problemă de degradare masivă a habitatului și de habituare a speciei, iar ministerul trebuie să aplice de urgență planul național de acțiune aprobat încă din 2018”, arată Agent Green.
Dragoș HOJDA