- Publicitate -
Ad imageAd image

OFICIAL – Cum se va face raportarea lunară a stocurilor de produse agricole și alimentare

Ad imageAd image
Ad imageAd image

În această săptămână a fost aprobată HOTĂRÂREA DE GUVERN pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 105/2023 privind reglementarea modalității de raportare a stocurilor la produsele agricole şi alimentare, precum şi a metodologiei de colectare, centralizare şi prelucrare a datelor statistice de evidenţă a stocurilor de produse agricole şi alimentare.

Potrivit Guvernului, actul normativ aprobă normele de aplicare și metodologia de colectare, centralizare şi prelucrare a datelor statistice de evidență a stocurilor de produse agricole şi alimentare, prin stabilirea unor semnificații ale termenilor folosiți, precum: achiziție intracomunitară, achiziții din România, distribuitor, import de bunuri, operator economic, stoc, enunțarea informațiilor referitoare la stocurile de materie primă și produs finit aferente categoriilor de produse agricole și alimentare prevăzute în anexa la Legea nr. 105/2023, care vor fi furnizate de către operatorii economici, inserarea unor prevederi privind asigurarea confidențialității datelor, stabilirea metodologiei de colectare, centralizare şi prelucrare a datelor statistice de evidenţă a stocurilor de produse agricole şi alimentare sau realizarea unui sistem electronic de raportare, respectiv Sistemul Electronic de Raportare al Stocurilor de Produse Agroalimentare din Romania – SERSPAR.

S-a mai decis stabilirea termenelor de raportare a datelor statistice privind stocurile la produsele agricole și alimentare.
Reamintim că prin Legea nr. 105/2023 a fost stabilită modalitatea de raportare a stocurilor la produsele agricole şi alimentare de către producătorii agricoli, depozitarii, procesatorii şi comercianții, la nivel naţional, creându-se baza legală pentru elaborarea legislației secundare.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu