Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) şi Federaţia Română de Fotbal (FRF) au încheiat recent un protocol care pune bazele unor programe pentru formarea şi perfecţionarea antrenorilor de fotbal, precum şi pentru crearea, la Cluj-Napoca a unui nou Centru Regional de Licenţiere UEFA C şi B.
Anunțul a fost făcut de oficialii Universității din Cluj, care spun că „potrivit protocolului care va fi aplicat chiar din acest an, studenţii UBB aflaţi în anii terminali ai programelor de licenţă sau master care vor obţine calificarea de antrenor vor parcurge, în ultimul semestru de studii, în afara orelor de studiu, prin Şcoala Federală de Antrenori, programa şi procesul de formare pentru Licenţa UEFA C, conform cerinţelor UEFA”.
„Vor fi organizate stagii de practică de specialitate, sesiuni de pregătire specifică, iar cei mai buni studenţi vor putea participa la anumite acţiuni ale echipei naţionale de fotbal. UBB s-a implicat activ în ultimii ani în susţinerea mişcării sportivre şi a performanţelor în sport, intrând, în anul 2016, alături de celelalte universităţi publice din Cluj şi de autorităţile locale clujene, într-un parteneriat care are ca obiectiv final revigorarea fenomenului U Cluj şi renaşterea clubului Universitatea ca emblemă a oraşului. UBB a fost mereu alături de echipa Universităţii Cluj, asigurând infrastructură necesară efectuării antrenamentelor şi cantonamentelor şi orice alt sprijin pe care îl poate oferi, în funcţie de resursele proprii, o instituţie publică.
De asemenea, Parcul Sportiv Universitar „Iuliu Haţieganu” al al Universităţii Babeş-Bolyai este unul dintre cele mai moderne parcuri sportive universitare din România, dar şi una dintre cele mai importante zone de relaxare pentru clujeni. Reabilitat printr-un proiect finanţat din fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2007-2013, Parcul Sportiv Universitar „Iuliu Haţieganu” se ridică la standarde europene în cee ace priveşte dotările şi amenajările sportive.
UBB, universitatea cu cea mai veche şi mai mare comunitate academică din România, prima universitate a ţării recunoscută oficial ca universitate de tip world-class (QS*****), este o universitate globală care îşi asumă în mod conştient toate cele trei misiuni: educaţie, cercetare ştiinţifică şi relaţia cu societatea. Ne-am implicat şi vom continua să ne implicăm în susţinerea performanţei şi a educaţiei sportive în general, am contribuit, prin specialiştii noştri, la elaborarea Strategiei Naţionale pentru Sport. Reiau o idee pe care am mai spus-o şi în care cred, îndrăznind, ca rector al celei mai mari universităţi clujene, succesoare a Universităţii româneşti din Cluj, să actualizez vorbele înţelepte şi potrivite pentru un început romantic ale rectorului iuliu Haţieganu, spunând că scopul nostru este de a crea oameni sănătoşi, dar când se poate şi campioni. Şi armonie, dar când se poate şi record. Pentru aceasta vom continua să fim alături de mişţcarea sportivă şi să o sprijinim şi din punctul de vedere al formării profesioniştilor ei”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
Dragoș HOJDA