Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică proiectul de ordin privind modificarea anexei la Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 3027/2022 pentru aprobarea Ghidului specific privind regulile și condițiile aplicabile finanțării din fonduri europene aferente PNRR în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C2/I.1.A, pentru subinvestiția I1.a. „Sprijin pentru investiții în noi suprafeţe ocupate de păduri”, Investiția 1 – Campania națională de împădurire și reîmpădurire, inclusiv păduri urbane, componenta 2 – Păduri și protecția biodiversității. Prin acest proiect de ordin practic vor putea fi decontate și costurile de întreținere a plantațiilor forestiere.
Știm că avem în derulare Campania națională de împădurire și reîmpădurire, inclusiv păduri urbane”, obiectivul acestei investiții fiind acela de a „crea noi păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice prin identificarea și evaluarea terenurilor, finanțarea împăduririi și lucrărilor de îngrijire a plantațiilor și creșterea suprafeței cu vegetație forestieră în lungul căilor de comunicație și în interiorul aglomerărilor urbane (păduri urbane, inclusiv de tipul mini-pădurilor) în jurul localităților și între câmpurile cu culturi agricole, precum și alte categorii de perdele forestiere de protecție”.
„Ca urmare a acestei investiții, un total de 56 700 ha de suprafețe noi vor fi împădurite sau reîmpădurite și un total de 3 150 000 m2 de noi zone de păduri urbane vor fi create, în conformitate cu cerințele legale prevăzute în Strategia forestieră națională. Implementarea investiției se va finaliza până la 30 iunie 2026. Implementarea investiției se va realiza prin două subinvestiții, pentru care au fost elaborate și aprobate două scheme de ajutor de stat, respectiv Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru investiții în noi suprafețe ocupate de păduri, aprobată prin Ordinul mmap nr. 2121/2022 și Schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru refacerea potențialului forestier afectat de incendii, de fenomene meteorologice nefavorabilecare pot fi asimilate unei calamități naturale, de infestări ale plantelor cu organisme dăunătoare și de evenimente catastrofale” aprobată prin Ordinul mmap nr. 2122/2022, ambele publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 810 din 17 august 2022.
Având în vedere faptul că în data de 05.07.2023, Comisia Europeană (COM) a transmis RP RO decizia de aprobare în cazul SA. 106815 (2023/N) – PNRR – Modificarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru investiții în noi suprafețe ocupate de păduri”. Modificarea autorizată prin decizia COM permite deținătorilor publici de terenuri pretabile pentru împădurire să fie eligibili și pentru costurile de întreținere a plantațiilor forestiere (pe lângă costurile de înființare și împrejmuire a plantației, pentru care sunt eligibili potrivit formei aprobate în anul 2022 a schemei de sprijin), considerăm oportună modificarea ghidului specific, în sensul aplicării acestor prevderi, în vederea realizării investițiilor aferente Componentei C2 pentru apelul PNRR/2022/C2/S/I1.A.
Pierderea de venit agricol are un cuantum anual de 190 euro/ha și va fi plătită anual, odată cu costurile standard de întreținere doar pentru terenurile agricole împădurite care au beneficiat de plăți ale subvențiilor prin APIA. Durata de plată a acestei sume este de 12 ani după înființarea plantației. După finalizarea lucrărilor prevăzute în proiectul tehnic, plata se va efectua în cursul trimestrului 4 al fiecărui an calendaristic, pe baza confirmării GF privind menținerea plantației pe amplasamentul respectiv. Pentru suprafețele care nu au beneficiat de plăți pe suprafață de la APIA (nu au fost declarate în ultimele 12 luni calendaristice la APIA sau au fost declarate dar nu au fost respectate normele privind ecocondiţionalitatea), nu se va putea acorda compensația privind pierderea de venit agricol.
În cazul în care pe suprafața prevăzută într-un proiect tehnic se regăsesc ambele situații, compensația privind pierderea de venit agricol va fi calculată și acordată doar pentru suprafețele pentru care au beneficiat de plăți de la APIA parte din totalul suprafeței”, arată Ministerul Mediului.
Maramureșenii trebuie să știe că costurile pentru refacerea plantației sunt aplicabile doar plantațiilor aflate în primul an de vegetație, iar constatarea unui eveniment produs de factori biotici sau abiotici va putea fi invocată numai pe suprafețele unde s-au finalizat și recepționat lucrările de înființare a plantației și a fost determinat procentul de prindere a plantației.
Dragoș HOJDA