Fie că bei mai mult acum că e vară sau consumi un pahar de vin în fiecare seară, iată ce trebuie să știi despre cele mai sănătoase opțiuni.
Dacă ceea ce căutați este alcoolul cu cele mai puține calorii și cu cel mai mic conținut de zahăr, ați putea să vă limitați la băuturile alcoolice transparente, spune dieteticianul Alex Aldeborgh. Aceasta include vodka, gin, rom, tequila, soju și sake, printre altele, care vor avea, în general, mai puține calorii și mai puțin zahăr.
Dar, într-adevăr, alcoolul în general are calorii și puțină valoare nutritivă.
„Ceea ce contează cu adevărat cel mai mult este acel element de moderație, spre deosebire de tipul de alcool”, spune Aldeborgh. „Asta va avea cel mai mare impact asupra sănătății dumneavoastră pe termen lung”.
Specialiștii recomandă nu mai mult de două băuturi pe zi pentru bărbați și o băutură pe zi pentru femei. Alcoolul este o substanță care creează dependență și afectează fiecare organ din organism, crescând șansele sau agravând multe boli atunci când este consumat în exces.
Dacă sunteți în căutarea celui mai sănătos din punct de vedere al antioxidanților, vinul roșu poate fi răspunsul, deoarece conține resveratrol, care are proprietăți antiinflamatorii și de prevenire a bolilor.
„Ar trebui să beți foarte mult vin roșu pentru a obține aceste efecte benefice pentru sănătate, așa că (recomandarea) de a bea un pahar de vin roșu pe zi nu vă va oferi suficient”, spune ea. „Dacă combinați vinul roșu în contextul unei diete cu adevărat echilibrate în stil mediteranean, în care consumați o mulțime de fructe, legume, cereale integrale, atunci probabil că veți obține suficient resveratrol în dieta dumneavoastră pentru a avea efecte benefice”
Cu alte cuvinte, creșteți-vă aportul de resveratrol consumând mai multe alune, fistic, struguri, afine sau ciocolată neagră, mai degrabă decât să vă întindeți mâna după un alt pahar de vin.
Cine nu iubește o băutură dulce, cu gust de desert? Consumul cu moderație este cheia, deși, dacă doriți să vă faceți băutura un pic mai sănătoasă, Aldeborgh spune să o păstrați cât mai simplă.
„Vă recomand să vă feriți de tot ceea ce conține mult zahăr adăugat în băuturile dumneavoastră”, spune ea, referindu-se la siropurile sofisticate și mixul de băuturi.
Băuturile dulci maschează, de asemenea, aroma alcoolului, astfel încât ați putea fi înclinat să beți mai mult decât ați face-o fără. De asemenea, vă pot da o scădere a dispoziției și vă pot face să vă simțiți destul de rău a doua zi.
Specialiștii ne sfătuiesc să nu bem pe stomacul gol și să ne hidratăm corespunzător.
Alcoolul acționează ca un diuretic, ceea ce înseamnă că vă deshidratează, deoarece vă face să aveți nevoie să urinați mai mult. Încercați să alternați între o băutură și un pahar de apă.
De asemenea, nu folosiți alcoolul ca recompensă sau ca mecanism de adaptare și nu beți sub presiunea altora.