În atenția senatorilor se află în aceste zile o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Proiectul de lege face referire la un nou tip de servicii medicale de care vor putea beneficia pacienții. În primul rând, propunerea definește durerea ca fiind „experienţa senzorială şi emoţională neplăcută asociată cu o leziune tisulară reală sau potenţială sau asemănătoare cu cea cu care este asociată, respectiv servicii medicale pentru terapia durerii – ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament şi monitorizare a pacienţilor de toate vârstele, copii sau adulţi, cu dureri acute sau cronice, având ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora prin controlul sau înlăturarea durerii”.
„Asiguraţii au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicaţiilor ei, pentru recuperarea după boală şi pentru terapia durerii”, se arată în proiectul de lege.
Propunerea legislativă pune în prim-plan siguranţa pacientului şi „preia definiţia durerii de la AISD şi defineşte serviciile medicale pentru terapia durerii ca ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament şi monitorizare a pacienţilor de toate vârstele, copii sau adulţi, cu dureri acute sau cronice, având ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora prin controlul sau înlăturarea durerii, include dreptul la servicii medicale pentru terapia durerii în ansamblul drepturilor asiguraţilor în cadrul asigurărilor sociale de sănătate, alături de dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicaţiilor ei şi pentru recuperare, prevede că, în cazul asiguraţilor care beneficiază de serviciile medicale pentru terapia durerii, managementul durerii se realizează în cadrul medicinei bazate pe dovezi. în mod integrat şi interdisciplinar, pe baza ghidurilor de practică medicală, protocoalelor naţionale de practică medicală, protocoalelor operaţionale de practică medicală sau a protocoalelor terapeutice, respectiv în cadrul medicinei personalizate”.
Proiectul de lege amintit mai prevede că, în urma consultării cu organismele profesionale. Ministerul Sănătăţii, celelalte ministere şi instituţiile cu reţea sanitară proprie şi Ministerul Educaţiei elaborează strategia privind formarea profesională în managementul durerii a profesioniştilor din domeniul sănătăţii, precum şi strategia privind educarea pacienţilor pentru prevenirea şi terapia durerii, respectiv enumeră serviciile medicale pentru terapia durerii în cadrul serviciilor medicale curative ale căror costuri sunt suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Menţionăm că serviciile medicale curative, conform legii, se desfăşoară în cadrul asistenţei
medicale primare, asistenţei medicale ambulatorii de specialitate şi în spitale”.
Dragoș HOJDA