Peste zece milioane de thailandezi au avut nevoie de tratament medical din cauza problemelor de sănătate legate de poluare în 2023, a indicat o agenţie guvernamentală, solicitând mai multe măsuri din partea autorităţilor, informează AFP, transmite AGERPRES.
„Conform datelor Ministerului Sănătăţii, până în 2023, numărul pacienţilor cu boli legate de poluarea aerului este de 10,5 milioane”, a declarat Consiliul Naţional de Dezvoltare Economică şi Socială (NESDC) într-un raport difuzat luni.
„Ar trebui să se acorde prioritate impactului particulelor fine PM2,5 asupra sănătăţii publice”, au notat autorii.
Regatul din Asia de Sud-Est suferă din cauza arderii miriştilor, a emisiilor industriale şi a emisiilor vehiculelor, care fac ca poluarea să atingă un vârf în primele luni ale anului.
Capitala Bangkok s-a confruntat cu un nou episod de poluare atmosferică severă la jumătatea lunii februarie, ceea ce a determinat primăria să ceară angajaţilor săi să lucreze de acasă timp de două zile. La momentul respectiv, metropola cu circa şase milioane de locuitori intra-muros, populară în rândul turiştilor, părea să fie una dintre cele mai poluate de pe planetă.
De la începutul anului 2024, circa 1,6 milioane de persoane au avut nevoie de tratament medical pentru probleme de sănătate legate de poluarea aerului, potrivit Ministerului Sănătăţii.
Printre categoriile afectate se numără persoane care sufereau anterior de bronşită cronică, de cancer pulmonar, de astm şi de boli de inimă.
Particulele fine mai mici de 2,5 micrometri (PM2,5) sunt considerate deosebit de nocive deoarece pătrund adânc în plămâni.
Prim-ministrul Srettha Thavisin, aflat la putere din vara anului trecut, a promis să ia măsuri pentru a combate poluarea atmosferică.