Baia Mare și Sighetu Marmației sunt singurele orașe din județ unde găsim cele mai multe clădiri istorice. Aceste clădiri însă sunt de cele mai multe ori scoase la vânzare de către moștenitori, iar unele tranzacții de acest gen reușesc să se finalizeze chiar dacă pot dura ani de zile.
Cert este că mai multe clădiri istorice, dar nu numai, din Maramureș sunt scoase la vânzare pe site-urile de specialitate. Potrivit sothebysreality.ro, fosta fabrică de lapte din Sighetu Marmației este scoasă la vânzare la prețul de 450.000 euro. Clădirea de pe strada Dragoș Vodă nr. 22 dispune de 10 camere, 926 m2 teren. Tot din capitala Maramureșului Istoric avem scos la vânzare fostul sediu al Băncii Austro-ungare de pe strada Iuliu Maniu nr.32. În acest caz prețul cerut este de 850.000 euro pentru o clădire cu 35 de camere, respectiv 1137 m2 teren. Tot pe acest site găsim scoase la vânzare case tradiționale în Breb la prețul de 760.000 euro.
Mai găsim la vânzare Banca Chioreană din Șomcuta Mare pe care se cere 360.000 euro. O clădire cu 37 de camere, respectiv 1843 m2 teren. La Ferești este scos la vânzare un ansamblu de cca 2400 mp care cuprinde 5 căsuțe atent restaurate, un iaz cu sturioni, păstrăvi și crapi, foișor, saună, ciubăr și zonă de barbeque, printre altele. Conform prezentării, întregul ansamblu oferă 22 de locuri de cazare. Prețul cerut este de 790.000 euro.
Ce știm este că a fost vândut castelul Geza Teleki din Pribilești, comuna Satulung, reședința de vară a conților Teleki. A fost folosit de reședință de vară și de prim ministrul Ungariei între iulie 1920-aprilie 1921, respectiv februarie 1939-aprilie 1941, contele de Szek.
„Vânzarea unui monument istoric care se află în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat se face, conform Legii 422/2001 cu modificările ulterioare, art. 4, alin.4, numai în condițiile exercitării dreptului de preempțiune ale Statului Român, prin Ministerul Culturii pentru monumentele clasate în grupa A sau prin serviciile publice deconcentrate pentru grupa B, precum și al unităților administrativ teritoriale, după caz, sub sancțiunea nulității absolute a vânzării”, ne-a declarat Aura Pintea, directorul Direcției pentru Cultură Maramureș.
Acesta a mai precizat că „În articol este pomenit și Castelul Teleki din Pribilești, dar acesta a fost cumpărat tocmai prin procedura de exercitare a dreptului de preempțiune de către Consiliul Județean Maramureș în 2021. Există deja un proiect de restaurare avizat și sperăm să se obțină și finantare pentru lucrări”.
Dragoș HOJDA