România încă are mari probleme legate de siguranța rutieră. Zilnic pe drumurile din țară au loc accidente rutiere grave soldate de cele mai multe ori cu moartea unor oameni. În Maramureș anul trecut cele mai multe accidente rutiere grave au avut loc în Baia Mare, după care a urmat Borșa.
Coaliţia pentru Siguranţă Rutieră, din care fac parte peste 35 de organizaţii şi experţi, a anunțat, printr-un comunicat de presă, că şi-a propus să contribuie la scăderea frecvenţei şi severităţii accidentelor rutiere, fiind propus un set cuprinzător de măsuri pentru creşterea siguranţei rutiere în România: „Aceste măsuri au fost deja sintetizate în Carta Albă a Siguranţei Rutiere, recent lansată, şi urmăresc trei direcţii de acţiune și anume politici publice pentru îmbunătăţirea legislaţiei, campanii de educaţie şi informare, precum şi proiecte concrete pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră”.
”Printre măsurile imediate care vizează siguranţa în trafic, propuse de experţi în cadrul CSR, se numără Săptămâna Siguranţei Rutiere (urmează să aibă loc între 15 şi 21 mai, în fiecare an) – fundamentată pe necesitatea de a educa populaţia în spiritul unei responsabilităţi colective pentru a diminua nivelul accidentelor rutiere. Dorinţa noastră este ca săptămâna aceasta să devină cea mai sigură perioadă a anului în materie de securitate rutieră, pentru toţi participanţii la trafic, dotarea Poliţiei Rutiere cu vehicule neinscripţionate, conform modelului de bune practici în UE, impunerea unui sistem automat de camere video, inclusiv în zonele urbane, care să fie însoţite de amenzi automate;
Coaliţia consideră esenţială o colaborare amplă cu toate părţile interesate pentru a reduce accidentele rutiere şi consecinţele asupra victimelor pe termen lung. Subliniem importanţa unei abordări sustenabile, care adresează inclusiv cauzele profunde ale evoluţiilor din zona RCA, în detrimentul unei soluţii temporare, concentrată pe efecte. În 2024, Coaliţia va propune proiecte legislative şi va facilita discuţii pentru transformarea şoselelor româneşti în spaţii mai sigure, având în vedere colaborarea dintre sectorul public şi privat”, arată Coaliția pentru Siguranță Rutieră.
Ca și date statistice, anul trecut în Baia Mare s-au produs 19 accidente grave, cu 4 decese, urmează Borșa, cu 8 accidente grave în urma cărora au decedat 3 persoane, respectiv pe locul 3 vine municipiul Sighetu Marmației, cu 3 accidente rutiere grave.
Dragoș HOJDA