Un ordin al ministrului justiției (Ordinul 177C din 19 ianuarie 2024) stabilește onorariile minimale pe care notarii le vor percepe din februarie pentru diverse proceduri și legalizare de acte. Practic onorariile notarilor au fost actualizate după nu mai puțin de 13 ani. Vechiul ordin pentru aprobarea normelor data din 2011. Spre exemplu, 300 de lei va costa autentificarea unui act constitutiv al persoanei juridice, atunci când aportul este în bani şi nu este depăşită valoarea minimă admisă de lege, respectiv nu constă în aport în natură de bunuri mobile sau imobile.
Potrivit acestui ordin, în cazul actelor complexe, care cuprind mai multe operaţiuni juridice, onorariul se stabileşte pentru fiecare operaţiune în parte: „Pentru prevenirea evaziunii fiscale, notarul public are obligaţia de a cere părţilor să declare valoarea convenită în mod real pentru bunurile ce fac obiectul actelor sau procedurilor notariale, punându-le în vedere consecinţele nedeclarării valorii reale a tranzacţiei. În cazul în care notarul public are îndoieli cu privire la sinceritatea valorii declarate de părţi, ţinând seama şi de studiul de piaţă întocmit în condiţiile art. 111 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru bunurile imobile sau de înscrisuri ori informaţii publice pentru bunurile mobile, poate refuza întocmirea actului printr-o încheiere motivată”.
Exemple: Autentificarea actelor de partaj succesoral de bunuri mobile și/sau imobile prin formarea de loturi și atribuirea acestora către copartajanți, cu sau fără sultă – 450 lei+115 lei/lot, soluționarea cererii de divorț fără copii minori va fi 750 de lei, iar dacă sunt copii va fi de 1200 de lei, legalizarea de copii de pe înscrisurile prezentate de părți pentru fiecare pagină – 5 lei, reconstituirea unui act original – 300 de lei, eliberări de duplicate ale actelor notariale, altele decât cele eliberate în procedura autentificării – 75 de lei, autentificarea testamentelor- 130 lei sau legalizarea specimenelor de semnătură și a sigiliilor – 75 de lei.
ONORARIILE MINIMALE pentru traducerile efectuate de către notarii publici sau personalul angajat al acestora, care sunt autorizați ca traducători
1. Pentru persoane fizice:
Traduceri pentru persoane fizice:
30 lei, pentru fiecare pagină A4;
15 lei, pentru fiecare exemplar în plus.
2. Pentru persoane juridice:
35 lei, pentru fiecare pagină tip A4;
15 lei, pentru fiecare exemplar în plus.
3. Taxe de urgență:
50% din valoarea tarifelor, pentru traduceri efectuate în 48 de ore și în zilele nelucrătoare;
100% din valoarea tarifelor pentru traduceri efectuate în 3-8 ore, în funcție de complexitatea actului.
Pentru administrarea, gestionarea, păstrarea și arhivarea actelor și documentației acestora, precum și a dosarelor privind procedurile notariale, notarul percepe suplimentar, cu titlu de onorariu:
a) 10 lei/act/dosar pentru actele și procedurile din prezenta anexă care au termen de păstrare de 10 ani;
b) 20 lei/act/dosar pentru actele și procedurile din prezenta anexă care au termen de păstrare permanent.
Dragoș HOJDA