Crește numărul cetățenilor străini care lucrează în România. Și în Maramureș avem tot mai multe solicitări din partea angajatorilor care vor să aducă forță de muncă din afară pentru că nu găsesc personal calificat la noi în județ. Inspectoratul General pentru Imigrări a anunțat în această săptămână faptul că, în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 29 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 25/ 2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, aprobată prin Legea nr. 14/ 2016, cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul României adoptă Hotărârea Guvernului nr. 1.338 din 29 decembrie 2023 privind stabilirea contingentului de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2024, aceasta fiind publicată, la data de 4 ianuarie a.c., în Monitorul Oficial al României, ParteaI, nr.7.
Documentul stabileşte, pentru anul 2024, un contingent de 100.000 de lucrători nou – admişi pe piaţa forţei de muncă din România: „Decizia privind stabilirea contingentului din acest an a fost luată având în vedere potenţialul de dezvoltare economică a României, necesitatea de a asigura forţa de muncă cerută în unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români, dar şi pentru a preveni situaţiile în care străinii lucrează în România fără forme legale”.
În Maramureș, potrivit informațiilor furnizate de către Oana Oșanu, directorul AJOFM Maramureș, anul trecut au fost solicitări de 297 de firme pentru 3853 de locuri de muncă, iar în 2024 sunt 4 firme pentru 491 de locuri de muncă (operatori CNC, muncitor necalificat ambalarea produselor solide și semisolide sau muncitori necalificați în silvicultură, respectiv în HORECA).
Dragoș HOJDA