Încă din 2010 sărbătorim în România Ziua Tatălui în a doua duminică a lunii mai, iar anul acesta această zi pică duminică, 9 mai. La fel ca mamele, și tații au o serie de drepturi stabilite clar prin lege. Devii tată când numele tău apare pe certificatul de naștere al unui copil, iar din acel moment ai drepturi, dar și obligații.
Astfel, potrivit Legii concediului paternal nr. 210/1999, tatăl unui copil nou-născut are dreptul la un concediu destinat îngrijirii copilului, care înseamnă de fapt un concediu plătit de cinci zile lucrătoare. Singura condiție este ca acesta să fie asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat. Legea spune că respectivul concediu paternal se acordă la cerere, in primele 8 săptămâni de la nașterea copilului, justificat cu certificatul de naștere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiționarului. Aceeași lege mai prevede că indemnizația pentru concediul paternal se plătește din fondul de salarii al unității și este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.
Legea Concediului paternal face referire și la tatăl care satisface serviciul militar obligatoriu, care are dreptul, la nașterea propriului copil, la o permisie de 7 zile calendaristice, acordată in condițiile legii. Permisia se va acorda și tatălui care satisface serviciul militar obligatoriu, in vederea recunoașterii paternității, in conditiile legii. Permisia solicitată va fi justificată cu certificatul de naștere al noului-născut, din care sa rezulte calitatea de tata a militarului, respectiv cu declaratia de recunoastere a paternitatii, intocmita in conditiile legii. În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal se majorează cu 10 zile lucrătoare.
Mai există și situația în care tatăl poate opta pentru intrarea în concediul de creștere a copilului în locul mamei, lucru mai puțin cunoscut, dar care se întâmplă rar. Acest tip de concediu se acordă până când copilul împlinește doi anișori, iar indemnizația primită înseamnă 85% din media veniturilor nete realizate în ultimul an. Cel mai puțin se poate primi 1250 de lei în acest caz. Tot tații ar trebui să știe că la întoarcerea la locul de muncă din concendiul de creștere a copilului, aceștia nu pot fi concediați timp de șase luni.
Dragoș HOJDA