5,2 milioane de americani au depus cereri pentru ajutoare de şomaj în ultima săptămână

Ad imageAd image

Alţi 5,2 milioane de americani au depus cereri pentru ajutoare de şomaj în ultima săptămână, ceea ce duce numărul total al cererilor pentru alocaţii de şomaj depuse în ultima lună în SUA la 20 de milioane, o dovadă a crizei economice provocate de pandemia de coronavirus, transmite Reuters, informează AGERPRES.

Departamentul american al Muncii a informat joi că 5,245 milioane noi cereri pentru ajutoare de şomaj au fost depuse în ultima săptămână, mai puţin faţă de o cifră revizuită de 6,615 milioane în săptămâna anterioară. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la scăderea cererilor pentru ajutoare de şomaj, în săptămâna care s-a încheiat la 11 aprilie, până la 5,105 milioane.

Datele privind cererile pentru ajutoare de şomaj vin la o zi după publicarea unui raport potrivit căruia vânzările cu amănuntul au înregistrat o scădere record în luna martie în timp ce producţia industrială a înregistrat cel mai puternic declin de după 1946.

Economiştii estimează că economia americană a înregistrat în primele trei luni ale anului cea mai puternică contracţie de la finalul celui de-al doilea război mondial. Datele cu privire la numărul de noi cereri pentru ajutoare de şomaj sunt urmărite cu atenţie pentru indicii cu privire la amploarea recesiunii şi când anume ar putea începe revenirea economiei.

Datele pentru săptămâna trecută duc numărul cumulat al cererilor pentru ajutoare de şomaj depuse începând cu data de 21 martie la peste 20 de milioane.

„Ne aşteptăm ca numărul cererilor pentru ajutoare de şomaj să rămână la un nivel ridicat în săptămânile următoare pe măsură ce tot multe companii disponibilizează angajaţi ca reacţie la măsurile de carantină. În prezent ne aşteptăm la alte 20 milioane noi cereri pentru ajutoare de şomaj până la finele lunii mai”, a afirmat Joseph Briggs, economist la Goldman Sachs în New York.

Autorităţile locale şi federale au emis ordine de carantină care afectează peste 90% din americani, pentru a controla răspândirea coronavirusului, iar carantina a paralizat activitatea economică.

TAGGED:
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu