20 de antibiotice pot fi eliberate fără rețetă. Care sunt acestea

Ad imageAd image

Românii sunt mari consumatori de antibiotice. Însă problema este că de cele mai multe ori acestea se iau fără a avea recomandarea medicului. Este o problemă reală de care România trebuie să se ocupe și să ia măsuri concrete. Specialiștii atrag atenția că rezistența microbiană poate deveni prima cauză de mortalitate la nivel mondial în viitorul apropiat.

„Infecțiile virale nu se tratează cu antibiotice. România are un indicator de 26 de 1000 de locuitori, adică dintr-o mie de locuitori 26 iau zilnic un antibiotic. Ceea ce în UE se întâmplă în 16 cazuri din 1000 de locuitori. Consumul de antibiotice este foarte mare. Nu se va elibera orice tip de antibiotic, ca să fie clar. Cele 20 de produse care se vor elibera fără rețetă fac parte din prima linie. Recomandăm farmaciștilor să îndrume pacientul către unitățile sanitare.

Populația trebuie să înțeleagă că utilizarea antibioticelor pare benefică pe termen scurt, dar poate duce la această rezistență microbiană, și să nu mai putem fi tratați la un moment dat. Trebuie să înțelegem că prescripția înseamnă un consult medical. Prin acest ordin, există un model de rețetă. Nu este nevoie de a folosi ceva tipizat, formular etc. Pe rețetele pe care le avem să trecem acele informații solicitate despre antibioticele pe care le folosim. Pentru eliberarea în regim de urgență există o procedură elaborată de Colegiul Farmaciștilor, pe care farmaciștii o cunosc. Scopul nostru este să utilizăm antibioticele corecte, la cine trebuie, cine are nevoie în mod real și pe o durată de timp corectă”, spune Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Cele 20 de antibiotice care pot fi eliberate fără rețetă:

AMOXICILLINUM – Amoxicilină

AMOXICILLINUM + ACIDUM CLAVULANICUM – Amoxicilina / Acid clavulanic

AMPICILLINUM- Ampicilina

CEFADROXILUM – Ceforan

CEFALEXINUM – Cefalexin

CHLORAMPHENICOLUM – Cloramfenicol

CLARITHROMYCINUM – Claritromicină

CLINDAMYCINUM – Clindamycin-MIP

DOXYCYCLINUM – Doxiciclină

ERYTHROMYCINUM – Eritromicină

METRONIDAZOLUM oral – Metronidazol

NITROFURANTOINUM – Nitrofurantoină

OXACILLINUM – Oxacilină

PHENOXYMETHYLPENICILLINUM – Fenoximetilpenicilină/ Ospen

SULFAFURAZOLUM – Sulfafurazol

SULFAMETHOXAZOLUM + TRIMETHOPRIMUM – Sumetrolim

SULTAMICILLINUM – Unasyn

TETRACYCLINUM – Tetraciclină

TINIDAZOLUM – Tinizol

NYSTATINUM – Nistatină

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu