- Publicitate -
Ad imageAd image

15 AUGUST – Mănăstirile Moisei și Rohia îmbracă haine de sărbătoare

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Finalul de săptămână este unul al credinței în Dumnezeu, credincioșii din întreg Maramureșul și nu numai fiind așteptați fie la Moisei, fie la Rohia, Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului fiind legată de cele două mănăstiri în special. La Moisei toată lumea așteaptă prosesiile, la Rohia vine toată Țara Lăpușului să vadă Icoana făcătoare de minuni. Este ultima mare sărbătoare înainte de finalul anului bisericesc, care începe în 1 septembrie.

„ De nouăzeci și cinci de ani, credincioşii din Ardeal dar nu numai, urcă Dealul Viei de la Rohia, pentru a se închina Icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni, aşa cum spune și cântarea: Cu cântare de mărire am venit la mănăstire și Am venit Măicuţă să ne mai vedem şi să-ţi spunem dorul ce-l avem. Obştea Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia şi anul acesta s-a pregătit după cuviinţă pentru a o cinstii pe Maica Domnului și așteaptă preoții din parohii împreună cu credincioșii să vină în pelerinaj la Mănăstirea Rohia, ca adevărați fii ai Maicii Domnului, împreună rugători fiind cu Preasfinţitul Părinte TIMOTEI Sătmăreanul arhiereu-vicar al Maramureșului și Sătmarului care o să binecuvinteze pelerini ce vor veni în Grădina Maicii Domnului de la Rohia”, anunță reprezentanții Mănăstirii Rohia.

Programul slujbelor
Vineri, 13 august:
– la ora 12:00 – Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni va fi scoasă din Paraclisul ,,Sfântul Ierarh Nicolae” în pridvorul bisericii mari pentru închinarea pelerinilor, unde va rămânea pâna duminică seara;
– la ora 17: 00 – Vecernia şi Paraclisul Maicii Domnului;
– la ora 21:00 – Taina Sfântului Maslu de obște;

Sâmbătă, 14 august:
– ora 7:00 – Slujba Utreniei și sfânta Liturghie ;
– ora 18:00 – Vecernia mare cu Litie, Acatistul Adormirii Maicii Domnului săvârşite de către Preasfinţitul Părinte TIMOTEI Sătmăreanul arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului înconjurat de un sobor de stareţi, preoţi si diaconi. Cuvânt de învăţătură.
– ora 21:30 – Slujba Privegherii: Utrenia, Prohodul Maicii Domnului, Paraclisul Maicii Domnului si Dezlegări; În timpul privegherii cei care se vor pregăti, pot să se mărturisească şi apoi de la ora 3 să se împărtăşească.

Duminică, 15 august – Praznicul Adormirii Maicii Domnului
– ora 3:00– Prima Sfântă Liturghie pentru împărtăşirea credinciosilor;
– ora 6:00– Sfintirea Apei;
– ora 6:45 – Taina Sfântului Maslu de obște;
– ora 9:15 – Primirea Ierarhului de către soborul slujitor. De la ora 9:30 – Sfânta Liturghie arhierească oficiată în sobor de stareţi, preoţi şi diaconi de către Preasfinţitul Părinte TIMOTEI Sătmăreanul, în prezenţa pelerinilor iubitori ai Maicii Domnului din Muntele cel sfânt al Rohiei. Cuvântul de învăţătură.

Locul, biserica de lemn, biserica de zid, slujbele, mulțimea de credincioși dar și procesiunile specifice Mănăstirii Moisei sunt un fenomen aparte pentru Mănăstirea Moisei. Grupuri de tineri îmbrăcați în straie populare, cu prapori, intonând pricesne închinate Maicii Domnului, spun cei de la lăcașul de cult amintit, „vin pe jos la mănăstire, înconjoară cele două biserici de trei ori, se închină la icoane și apoi se așează la loc de odihnă pentru a asculta cu evlavie slujbele hramului”.

La Moisei va fi prezent în mijlocul credincioșilor Preasfințitul Părinte IUSTIN al Maramureșului și Sătmarului.

Programul hramului din acest an:
14 august ora 18.00-Slujba Vecerniei cu Litie
ora 22.00-Privegherea cu prohodul Maicii Domnului, urmată de Dezlegările Sfântului Vasile cel Mare
15 august ora 02.30-Sfânta Liturghie în limba ucraineană
ora 04.00-Sfânta Liturghie cu împărtășirea credincioșilor
ora 06.00-Sfințirea apei
ora 07.00-Taina Sfântului Maslu
ora 08.00-Parastasul, pentru cei adormiți
ora 10.00-Sfânta Liturghie Arhierească
Dragoș HOJDA
Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu