În ultimele cinci zile, pompierii militari maramureșeni au efectuat 117 misiuni, din care 105 au fost intervenții S.M.U.R.D. Potrivit ISU Maramureș, din rest, 9 au fost misiuni ale echipajelor de stingere, 2- alte intervenții, iar 1- alarmă falsă. 7 intervenții au fost la localizarea și lichidarea incendiilor. Dintre acestea, 5 au izbucnit în gospodăriile populației.
„Trei s-au produs în poduri, mansarde sau acoperișuri, unul la o anexă, iar unul la un adăpost de animale. În ce privește cauzele, 2 incendii au izbucnit din cauza unor instalații electrice defecte, 2 din cauza unor sisteme de încălzire defecte și 1 din cauza unor lucrări de sudură. Pe această cale, vă reamintim câteva din cele mai importante măsuri de prevenire, referitoare la exploatarea sobelor, a coșurilor de fum și a instalațiilor electrice. La sobe și coșuri de fum, înainte de utilizare, sobele trebuie verificate, reparate şi curăţate, pentru a fi în perfectă stare de funcţionare, se va folosi numai materialul combustibil pentru care a fost destinată soba, sobele se vor utiliza numai cu uşiţa de alimentare închisă, este interzisă folosirea lemnelor mai lungi decât dimensiunile focarului, în faţa uşiţelor de alimentare a sobelor, pardoseala combustibilă se protejează cu tablă metalică, având dimensiunile de cel puțin 0,70 x 0,50 m, cenuşa şi jarul provenite de la sobe trebuie să fie depozitate într-un loc special amenajat, verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum se efectuează numai de către persoane specializate, coşurile, burlanele şi canalele de fum trebuie să fie izolate faţă de elementele combustibile ale pereţilor, planşeelor şi acoperişurilor. În podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei, ce pot fi surse de aprindere”, precizează ISU Maramureș.
Referitor la instalații și aparate electrice, maramureșenilor li se recomandă să nu utilizeze aparate electrice, cabluri, prize, întrerupătoare și dispozitive de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii, să evite folosirea simultană a mai multor receptori pentru a nu suprasolicita reţeaua electrică!: „Supravegheați în permanență aparatele electrice și electrocasnice aflate sub tensiune, nu utilizați siguranţe fuzibile improvizate, nu utilizaţi aparate electrice care au conductorii de alimentare uzaţi, deterioraţi sau care nu mai au ştecher, când plecați de acasă pentru o perioadă mai lungă, deconectați de la alimentarea cu energie electrică toate aparatele! Pentru remedierea defecțiunilor apărute la aparatele şi instalaţiile electrice, apelați numai la specialişti!”.
Dragoș HOJDA