100.000 lei amendă pentru ambrozie. Cum stăm în Maramureș

Ad imageAd image

Nu de puține ori se atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă Ambrosia artemisiifolia – iarba parloagelor, iarba de paragină sau floarea pustei. Aceasta înflorește în august-septembrie, polenul ei fiind responsabil de apariția problemelor alergice. Vantul propagă polenul acestei plante pe distanțe mari, astfel incat sporii ajung în cele mai indepărtate locuri, provocand agravarea simptomelor astmului bronsic și erupții pe piele în cazul persoanelor alergice, incepand cu luna august si mergand pana in octombrie si chiar noiembrie.

Garda de Mediu spune că Legea 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia(modificata si completata de Legea 129/2020) precizează clar că:”Proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane.”

Garda de Mediu Vrancea a amendat cu 100.000 de lei proprietarii unei foste întreprinderi, care nu au luat măsurile impuse de lege pentru combaterea ambroziei. În Maramureș, Garda de Mediu județeană spune că nu au fost aplicate niciun fel de amenzi pe această speță.

„Pe ambrozie noi nu am dat amenzi pană acum. Autoritățile locale sunt cele care trebuie să ia măsuri. Niciuna din primăriile din județ nu ne-a sesizat că ar avea probleme cu ambrozia. Le trimitem adrese de fiecare dată, dar puțini ne și răspund la ele”, ne-a declarat Marcela Chindriș, comisar-șef al Gărzii de Mediu Maramureș.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu