- Publicitate -
Ad imageAd image

10 mii de profesori, asteptati la mitingul din 5 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Educatiei

Ad imageAd image

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) va organiza marti, 5 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Educatiei, un miting, urmat de un mars de protest, in Capitala, la care estimeaza participarea a 8.000-10.000 de persoane, a anuntat duminica, intr-o conferinta de presa, presedintele FSLI, Aurel Cornea.

‘Marti, 5 octombrie, cu prilejul Zilei Mondiale a Educatiei, FSLI va organziza un mare miting de protest in Piata Victoriei, cu sloganul ‘Salvati scoala romaneasca’, cu incepere de la 11.00, pana la 12.30, dupa care ne vom deplasa in mars pe Calea Victoriei, pana la Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, unde vom depune memorii cu revendicarile si solicitarile noastre. Estimam ca la aceasta actiune sa participe intre 8.000 si 10.000 de colegi din toate judetele tarii’, a spus Cornea.

Liderul FSLI a mentionat ca sloganul a fost ales pentru ca organizatorii au dorit sa transmita un altfel de mesaj autoritatilor. ‘Este vorba de momentul in care colegii nostri sunt umiliti prin salarii indecent de mici, elevii isi desfasoara activitatea, multi, in conditii insalubre si nesatisfacatoare si au manuale, programe si planuri de invatamant invechite. Dorim reforma reala a invatamantului romanesc.

Parintilor nu li se respecta dreptul de a alege in mod egal accesul la educatie pentru copii lor. De aceea, mesajul nostru este adresat tuturor factorilor politici, institutiilor fundamentale ale statului, Presedintiei, Guvernului, Parlamentului, dar si opiniei publice’, a subliniat Aurel Cornea.

Liderul sindical a invitat parintii, studentii, elevii din clasele superioare si populatiei sa li se alature la acest protest.

Potrivit vicepresedintelui Federatiei, Simion Hancescu, printre revendicarile sindicalistilor se numara asigurarea unor salarii decente pentru personalul din invatamant, stoparea inchiderii scolilor, respectarea Legii Educatiei, a Pactului National pentru educatie, unde se prevede alocarea pentru educatie a unui procent de sase la suta din PIB.

‘O parte dintre gradinitele din Capitala risca sa fie inchise pentru ca functioneaza cu personal subdimensionat’, au atentionat sindicalistii.

Respectarea Legii Educatiei, a Pactului National pentru Educatie, a strategiei stabilite, unde se prevede alocarea pentru educatie a unui procent de sase la suta din PIB, sunt alte doua revendicari ale FSLI, care se adauga unor cerinte ‘elementare pentru o scoala europeana’, si anume asigurarea de transport scolar pentru toti elevii, modificarea programelor scolare pentru un invatamant modern si depolitizarea invatamantului.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu